07th okt2013

Volvo 66 – radio inbouwen

by Geert

Al jaren vind ik car audio een leuk iets om mee te spelen. Wel allemaal een beetje budget want ik heb geen zin om er honderden euro’s aan uit te geven. Meestal lukt het en ik heb dan ook al jaren een dikke subwoofer in de auto. Laag moet je voelen, niet horen.
In mijn hoofd heb ik de Volvo al voorzien van een mooie installatie en ook de meeste onderdelen liggen al klaar. De wildste plannen zitten in mijn hoofd maar als eerste is de radio aan de beurt. Omdat ik over de hele auto wel een beetje de oude look wil houden mag er geen nieuwerwetse radio in het zicht zitten. Het handschoenenkastje heb ik enige tijd geleden al gedemonteerd omdat daar de radio moet komen.
Via marktplaats heb ik een mooi setje voor midden en hoog kunnen kopen. De Rodek RC136NEO. Dit is een setje bestaande uit tweeters, midden-speakers en filters. Dit alles stuur ik aan met een Supertech STA-250 versterkertje. De tweeters zitten op het dashboard vast gemaakt met posterstrips. Deze strips zijn te verwijderen mocht ik dat willen. Op dit moment blijven de tweeters er mooi op zitten. Voor de midden tonen speakers heb ik een setje oude clarion speakers omgebouwd. Dit heb ik al een hele tijd geleden gedaan en je kunt het [hier] bekijken.
Om een beetje te kijken of het allemaal wel gaat passen heb ik al een proefopzetje gemaakt met een stuk karton. Helaas heb ik daar niet echt foto’s van gemaakt. Simone heeft een aantal foto’s gemaakt toen ik aan het hobbie-en was. Het stuk karton heb ik als mal gebruikt om de grootte van het uiteindelijke plaatmateriaal te bepalen. Allemaal een beetje op de gok en liever wat groter dan te klein want afzagen kan, maar bijzagen niet.

Deze mal heb ik nagemaakt in hout en daarna ook meteen voorzien van een gat voor de radio. Het rechterhoekje moest eraf omdat er een beugeltje achter het dashboard in de weg zat. Gelukkig zie je dit toch niet vanuit de auto. Ook heb ik onder het anti diefstal rek een plankje vastgezet. Behalve extra ondersteuning voor de radio schroef ik aan de onderkant de Supertech versterker vast.

De Supertech versterker wilde ik ook ergens weggewerkt hebben en in de buurt van de radio leek me het meest logisch. Toen ik wat aan het bedenken was kwam het idee om deze onder de radio te zetten, mits er nog plek was. De radio heb ik in het houten ontwerp dan ook wat hoger gezet dan bij het probeersel van karton. Zo past de versterker er mooi onder.

Er is nog ruimte over op de plank, dus ik heb besloten de filters maar op de achterkant vast te zetten. Dan zitten die ook gewoon bij elkaar en ben ik er meteen vanaf. Op de foto zie je de eerste keer vastzetten, uiteindelijk heb ik ze nog wat naar onderen moeten zetten omdat er een buisje achter het dashboard liep waar het plankje wel tussen kan, maar de filters niet meer.

De versterker wordt aangesloten via de speakeruitgangen van de radio. Zo kan ik met maar één uitgang voor tulp toch nog een onderscheid maken tussen de speakers voor en achter. De kabels heb ik allemaal netjes aan elkaar gesoldeerd en voorzien van krimpkous.

De volgende stap: het uiteindelijke inbouwen. Dit is vrij gemakkelijk gedaan omdat ik tussendoor bijna alles al gepast heb. Ik moet nog wel even de filters loshalen en eerst de plank in het dashboard schuiven en dan pas de filters erop zetten maar dat is eigenlijk alles. De remote kabel voor de versterker voor heb ik afgetapt van de remote kabel die naar achter loopt. Voor de versterker heb ik een losse voedingskabel vanaf een verdeelblok wat ik al eerder heb aangelegd liggen. De ground heb ik zomaar ergens bij geprikt. De stromen zullen zo hoog niet gaan worden verwacht ik. Wellicht dat ik dit ooit nog eens wat ga veranderen. Het heeft op dit moment geen prioriteit.

Ikzelf ben redelijk tevreden met het resultaat. Er zitten alweer wat plannen in mijn hoofd. Er moet nog iets van bekleding over de plank en de afwerkstrip van de radio moet ik zoeken. Deze ligt ergens in mijn hobbie hok maar waar dat weet ik zo niet. Georganiseerde chaos zullen we maar zeggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.